Curriculum Vitae

Persoonsgegevens
Alexandra Broeder – 21 oktober 1978 te Rotterdam

Opleiding
1996 – 1999: Culturele en Maatschappelijke Vorming richting Kunst en Cultuur aan de Hogeschool van Rotterdam
1999 – 2003: Toneelacademie Maastricht, diploma tot theatermaker

Werkervaring
Direct na haar afstuderen doorliep Alexandra Broeder een driejarig traject bij theaterwerkplaats Gasthuis te Amsterdam. Hier ontwikkelde zij de voorstellingen Nachahmung, Club Rodeo en Lilou en Lotte. Naast dit traject ontwikkelde zij voorstellingen en presentaties bij theatergroep Dox en LikeMinds voor festivals als Breaking Walls en Tweetakt.

Vanaf 2007 is Alexandra Broeder begonnen met het maken van voorstellingen waar uitsluitend kinderen in meespelen. WasteLand, CandyLand en Nature or Nurture zijn ontwikkeld bij respectievelijk Oerol, BonteHond en onder haar eigen stichting Tijd van de Wolf.

Tussendoor maakte zij onder haar eigen stichting een voorstelling met de zeventien jarige Lilou Dekker en Lotte Meerdink (met wie zij lange tijd had samengewerkt) en icoon Sylvia Kristel. Wie weet overleeft de begeerte me tourde in 2008 door Nederland.

Stages
2002 – regie assistentie Golden Palace bij de voorstelling Snowbirds
2003 – regie assistentie Theatergroep MAX bij de voorstelling De Vijfde Kamer

Prijzen en selecties

  • In 2012 ontving Alexandra Broeder tijdens het Nederlands Theaterfestival de Erik Vos Prijs. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan ‘bijzonder talent onder de nieuwe lichting theatermakers’.
  • Alexandra Broeder won in 2010 het Prins Bernhard Cultuurfonds Theater Stipendium. Een bedrag van 75.000 om een nieuwe voorstelling te maken, dit werd de nachtvoorstelling Sweet Dreams.
  • De voorstelling KIND, gemaakt bij productiehuis BonteHond, is geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival 2011, als een van de tien meest belangwekkende voorstellingen van het seizoen 2010-2011.
  • Nature or Nurture stond in de top tien van beste voorstellingen 2009/2010 van de Volkskrant op de derde plaats.
  • CandyLand won een Zilveren Krekel 2008, was genomineerd voor de Gouden Krekel en geselecteerd voor het Vlaams Theaterfestival in Brussel.
  • Club Rodeo, een Gasthuisproductie, zat in de Serie Nieuwe Theatermakers en was geselecteerd voor de BNG prijs voor nieuwe theatermakers.

Internationaal
In de zomer van 2009 verbleef Alexandra Broeder zes weken in Spanje om voor festival MAPA een voorstelling te ontwikkelen met Spaanse kinderen, gebaseerd op haar methode. Dit werd Evacuacio. In 2010 gaf zij een lezing over haar werk in Barcelona. In de zomer van 2012 komt er een internationale reprisetournee van WasteLandWasteLand speelde eerder al op het Italiaanse festival Es.Terni.

Advertenties