WasteLand 2012

EN EEN KIND ZAL HEN LEIDEN

foto: Kamerich & Budwilowitz – EYES2

Wij vragen uw aandacht voor het volgende:

Sinds enkele dagen wijken er verschillende bussen van het plaatselijke streekvervoer af van hun dagelijkse route. Het is onduidelijk waar deze bussen zich bevinden tijdens hun afwezigheid, en sommige inzittenden zijn nog altijd spoorloos verdwenen. De passagiers die wel zijn terug gekeerd lijken zich weinig te kunnen herinneren. Een enkeling heeft het over fluisterende kinderstemmen, het onheilspellende geruis van bomen, en het scherpe geklik van een fotocamera.

Een onderzoek is inmiddels gestart naar deze mysterieuze verdwijningszaak. Mocht u binnenkort met de bus reizen wees dan gewaarschuwd: het zou wel eens uw laatste rit kunnen worden… Einde bericht.

WasteLand gooide hoge ogen op Oerol 2007 en was vervolgens internationaal te zien tijdens festival Es.Terni in Italië. Ook maakte Alexandra Broeder een Spaanse versie van de voorstelling voor festival MAPA in Spanje. Dit jaar wordt de voorstelling op nieuwe gemaakt met een een geheel nieuwe cast van kinderen.

regie & concept: Alexandra Broeder – regie-assistentie: Jansje Meijman – productie: Floortje Halters – publiciteit: Nora Maartense – zakelijke leiding: Marc Meijer – kinderbegeleider BE/FR: Nikita Oldert – trailer: Judith Hofland  foto’s : Kamerich & Budwilowitz EYES2  producent: Theaterzaken Via Rudolphi

De hernieuwde cast van WasteLand bestaat uit een ensemble van dertig kinderen die per toerbeurt zullen spelen. Dit ensemble is tot stand gekomen na een intensief trainingstraject bij theateratelier BonteHond Almere. WasteLand is in 2007 geproduceerd door Oerol. WasteLand 2012 is een coproductie van Alexandra Broeder met STUK Leuven (BE), 30CC (BE) en Theater Frascati. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met Oerol en BonteHond en dankzij financiële bijdragen van het Fonds Podiumkunsten en SNS REAAL Fonds.

17-23 juni – Oerol * 26-28 juli – Karavaan Egmond aan Zee * 2-4 augustus – Karavaan Zandvoort * 22-25 augustus – Festival Aurillac (FR) * 15-16 september – Plaza Futura Eindhoven * 27-30 september –  STUK Leuven/30CC (BE) in het kader van Dubbelspel.

Bekijk de scenefoto’s van de voorstelling.

Persreacties:

“Stapje voor stapje spanning opbouwen, zonder dat er ook maar iets gebeurt, zonder dat er ook maar iets wordt opgelost. Wat Hitchcock met vogels kon, kan Alexandra Broeder met kinderen.” (Sietse de Vries – Leeuwarder Courant, 21 juni 2007)

“Een groep mensen staat op de bus te wachten. Voor in de bus, naast de chauffeur, zit een jongetje dat ons doordringend en onbewogen aankijkt. Op zijn gezag doorkruist de bus het eiland, tot voetgeroffel klinkt op het dak. Kinderen hebben ons, volwassen passagiers, ontvoerd. Ze sluipen door de bus en kijken iedereen doordringend in de ogen, alsof zij echte gijzelnemers zijn. In het bos begint een dooltocht die allen angstig volbrengen. (…) Bij ervaringstoneel als dit heeft elke toeschouwer zijn eigen fantasie.” (Kester Freriks – NRC, 18 juni 2007)

“Dit is een bijzondere ontvoering die onmiskenbaar eindigt in een collectieve vorm van het Stockholm-syndroom. Want als ooit een groep ontvoerden uitgesproken sympathie voor zijn ontvoerders kon opbrengen, is het wel hier en nu.” (Sara van der Kooi – 8Weekly, 20 juni 2007)

“WasteLand staat of valt bij het acteerwerk van de acht kinderen, de jongste een jaar of zes en de oudste niet ouder dan elf. Hun intimiderende spel is wonderbaarlijk goed. Ze laten zich niet één keer uit het veld slaan door rare blikken of vragen van toeschouwers. Bijdehante opmerkingen beantwoorden ze doeltreffend met een lange, brutale blik diep in de ogen. ‘Wasteland’ is als het begin van een spannende thriller en staat als een huis.” (Tessel van Aalst – TheaterCentraal, 24 juni 2007)

Advertenties